Ο Ηρακλής ιδρύθηκε το 1908. Είναι η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης ιδρύθηκε το 1914, ο Απόλλων τον Ιανουάριο του 1926 και ο ΠΑΟΚ τον Απρίλιο του 1926. Έτσι, απέκτησε το παρατσούκλι «γηραιός». Από το 1959 που ιδρύθηκε η Α Εθνική μέχρι το 2011 έπαιζε συνεχώς εκεί, εκτός από το 1980 όταν υποβιβάστηκε για απόπειρα δωροδοκίας.

Το 2010/11 τερμάτισε στην 11η θέση της Α Εθνικής, όμως λόγω χρεών η ομάδα υποβιβάστηκε. Τότε, οι οπαδοί του Ηρακλή σε ποσοστό 75% στήριξαν την παράδοση της ομάδας στον Μάκη Ψωμιάδη(!!). Τελικά αυτό δεν έγινε, όμως η ντροπή παρέμεινε.

Τη χρονιά 2011/12 έπαιξε στη Γ Εθνική. Θα μπορούσε να παραμείνει ως Ηρακλής, να καθαρίσει από τα χρέη και να αγωνιστεί στη Δ Εθνική. (Κάτι που έκανε ο Πανσερραϊκός, η Δόξα Δράμας και ο Απόλλων Καλαμαριάς, διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους). Οι διοικούντες του Ηρακλή αποφάσισαν να διαλύσουν την ομάδα τους, να αγοράσουν το ΑΦΜ της ομάδας ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, να της αλλάξουν το όνομα σε Ηρακλής ΑΕ Ποντίων Κατερίνης, να της αλλάξουν έδρα από την Κατερίνη στο Καυτατζόγλειο και με το τέχνασμα αυτό να δώσουν αποκούμπι στους οπαδούς τους που έμειναν άστεγοι αφού η ομάδα τους διαλύθηκε. Στην Γ Εθνική τερμάτισε στην πέμπτη θέση. Για την ιστορία, μία θέση κάτω από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ο οποίος τερμάτισε στην τέταρτη θέση, έχοντας ήδη εκτίσει δύο χρονιές στην Δ Εθνική, όπως ήταν το προαπαιτούμενο για να επανασυσταθεί ως επαγγελματικό σωματείο.

Τη χρονιά 2012/13 έγιναν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά απίστευτα πράγματα στον Ηρακλή. Με τσαμπουκά θέλετε, με βύσμα θέλετε, με πολιτική πίεση θέλετε, με εκβιασμό θέλετε, ο Ηρακλής με αδιαφανή απόφαση κανείς δεν γνωρίζει τίνος, αγωνίστηκε στην Β Εθνική κατηγορία! Με το έτσι-θέλω, η Καβάλα, ο Ολυμπιακός Βόλου (με το ΑΦΜ της Κασσάνδρας Χαλκιδικής) και ο Ηρακλής (με το ΑΦΜ των Ποντίων Κατερίνης) παρέκαμψαν τη νομιμότητα και την λογική και τοποθετήθηκαν αυθαίρετα στη Β Εθνική. Οι οπαδοί και φίλοι του Ηρακλή αποδέχτηκαν με χαρά και ικανοποίηση το γεγονός. Τερμάτισε 6ος από τις 21(!) ομάδες που υποχρεωτικά συγκρότησαν την κατηγορία (18 κανονικές + 3 βυσματικές).

Τα επόμενα χρόνια πάλεψε για την άνοδο στην Α Εθνική, το κατάφερε κάποια στιγμή και πέρυσι, τη χρονιά 2016/17 υποβιβάστηκε στη Β Εθνική. Την περασμένη εβδομάδα πάλι λόγω δυσβάσταχτων χρεών, η ομάδα χρεοκόπησε για δεύτερη φορά. Όχι ο Ηρακλής, αλλά ο Ηρακλής-Πόντιοι Κατερίνης, δηλαδή το ΑΦΜ της άλλης ομάδας.

Πώς να μην στεναχωριέται κανείς; Για ποιο πράγμα όμως; Για την κατάντια του. Για τους οπαδούς του.

  • Μία χρονιά οι οπαδοί αποδέχτηκαν να παραδώσουν την ομάδα σε έναν απατεώνα μόνο και μόνο για μία πιθανότητα 2% μήπως και αποφύγουν τον υποβιβασμό από την Α Εθνική.
  • Την επόμενη χρονιά αποδέχτηκαν να υποστηρίζουν μία άλλη ομάδα που της άλλαξαν το όνομα και την έδρα μήπως και αποφύγουν να παίξουν στη Δ, αλλά στη Γ Εθνική
  • Τη μεθεπόμενη χρονιά αποδέχτηκαν να βιάσουν το ποδόσφαιρο και να αγωνιστούν αυθαίρετα σε μία κατηγορία στην οποία ποτέ δεν προβιβάστηκαν και δεν δικαιούνταν να παίξουν.
  • Σήμερα διαλύεται το δεύτερο ΑΦΜ της ομάδας και ζητούν τον οίκτο μας.

Προσωπικά λυπάμαι που ο Ηρακλής έπεσε στα χέρια τέτοιων ανθρώπων. Και δεν εννοώ μόνο τις διοικήσεις, αλλά και τους φίλους του. Για μένα οι φίλοι του Ηρακλή έχασαν την αξιοπρέπειά τους. Βίασαν το αθλητικό πνεύμα τρεις φορές.

Λυπάμαι, διότι μία από τις πρώτες φορές που πήγα στο γήπεδο ήταν στο Καυτατζόγλειο για να δω τον Χατζηπαναγή, τον μεγαλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

Θα πρέπει να κάνουν ηθικά άλματα οι φίλοι του Ηρακλή για να αποκταστασήσουν την αξιοπρέπειά τους. Για τους φίλους μιλάω. Η ομάδα είναι οι φίλοι της ομάδας. Όχι οι διοικήσεις.

Τώρα, σκέφτονται να πάρουν το ΑΦΜ του Ηρακλή Αμπελοκήπων και να αγωνιστούν στην Α κατηγορία της ΕΠΣΜ.

Καλή τους επιτυχία, όπως και νά ‘χει.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *