Περίπου στο 70 λεπτό του αγώνα Ορφέας Ξάνθης – Απόλλων Καλαμαριάς (12 Μαρτίου 2017), πέτυχε ο Απόλλων το μοναδικό γκολ της συνάντησης. Αμέσως μετά το γκολ διαμαρτυρήθηκαν οι ποδοσφαιριστές και ο πάγκος του Ορφέα για μη τήρηση του «fair play». Παρένθεση: επειδή είναι ελληνικός όρος, προτιμώ να τον αναφέρω ως Ευ Αγωνίζεσθαι.

Δείτε τη φάση μετά το 4′ αυτού του βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=jh2GzLMOneY

Έχουμε και λέμε:

  1. Ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα που παίρνει την μπάλα στον χώρο του κέντρου είναι γυρισμένος με την πλάτη στον ποδοσφαιριστή του Ορφέα και ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν τον βλέπει να έχει πέσει, διότι έπεσε όταν η μπάλα έφτασε στον ίδιο.
  2. Ο ποδοσφαιρστής του Απόλλωνα που παίρνει την πάσα έχει επίσης γυρισμένη την πλάτη στον ποδοσφαιριστή του Ορφέα. Παρακολουθεί την μπάλα και κινείται προς τα μπρος.
  3. Όλοι οι ποδοσφαιριστές, του Απόλλωνα και του Ορφέα συνέχισαν κανονικά το ποδόσφαιρο (και όπως φαίνεται από το βίντεο, όσοι συμμετείχαν στην φάση δεν είχαν προσέξει τον ποδοσφαιριστή του Ορφέα που ήταν πεσμένος στο γήπεδο).
  4. Κανείς ποδοσφαιριστής δεν σηκώνει τα χέρια να δείξει ότι κάτι συμβαίνει. Κανείς δεν το αντιλαμβάνεται
  5. Ο επόπτης δεν κάνει καμία κίνηση. Δεν το πρόσεξε ή δεν το θεώρησε σημαντικό
  6. Ο διαιτήτης δεν κάνει καμία κίνηση. Δεν το πρόσεξε ή δεν το θεώρησε σημαντικό
  7. Ο πάγκος του Ορφέα (αναπληρωματικοί, προπονητές, φροντιστές) δεν κάνει καμία κίνηση. Δεν το πρόσεξε ή δεν το θεώρησε σημαντικό
  8. Ο σχολιαστής του αγώνα δεν το αναφέρει καθόλου. Δεν το πρόσεξε ή δεν το θεώρησε σημαντικό.

Μόνο αφού μπήκε το γκολ, έπεσαν όλοι να διαμαρτυρηθούν. Μάλιστα, άνθρωπος από τον πάγκο του Ορφέα χτυπάει εν ψυχρώ τον ποδοσφαιριστή Πόποβιτς του Απόλλωνα Καλαμαριάς!

Ο σχολιαστής το κατάλαβε μισό λεπτό αφού είχε δημιουργηθεί η ένταση, προφανώς όταν είδε τον ποδοσφαιριστή ακόμα πεσμένο.

Ο πάγκος του Ορφέα, αντί να τρέξει να δώσει βοήθεια στον ποδοσφαιριστή τους, έτρεξαν στον διαιτητή και στους ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα. Αυτό αποκαλύπτει τις προτεραιότητές τους. Πρώτα να κάνουν το παν να μην χάσουν και μετά η υγεία του ποδοσφαιριστή τους.

Θα το ξαναγράψω: ΟΛΟΣ ο πάγκος του Ορφέα και όλοι οι ποδοσφαιριστές, κάπου 20-25 άτομα συνολικά, χωρίς ΚΑΜΙΑ εξαίρεση, έτρεξαν όλοι να διαμαρτυρηθούν και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν πήγε στον ποδοσφαιριστή τους. Δείτε εδώ το βίντεο

 

Δεν τους κατηγορώ. Πάνω από 7 φορές στο πρώτο ημίχρονο έπεσαν κάτω οι ποδοσφαιριστές του Ορφέα Ξάνθης. Από μικροτραυματισμούς. Είχαν συνηθίσει. Ούτε οι ίδιοι κατάλαβαν το πόσο διαφορετική ήταν αυτή η περίπτωση.

Τέσσερις φορές εφάρμοσε το Ευ Αγωνίζεσθαι ο Απόλλων Καλαμαριάς στο πρώτο ημίχρονο σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αυτά είναι τα γεγονότα.

Από κει και πέρα, είναι και λίγο ντροπή να κατηγορείται ο Απόλλων Καλαμαριάς για έλλειψη Ευ Αγωνίζεσθαι.

Ο Απόλλων Καλαμαριάς φέτος έχει κάνει μέχρι στιγμής σε 21 παιχνίδια 19 νίκες, 1 ισοπαλία (εκτός με Νάουσα 2-2) και 1 ήττα (εντός από τον Ορφέα Ξάνθης 0-1).

Αντί να έχει 58 βαθμούς και να βρίσκεται 7 βαθμούς πίσω από την Δόξα Δράμας, οπότε θα μιλούσαμε τώρα για μεταγραφές της Β Εθνικής, έχει μόνο 52 βαθμούς και βρίσκεται 1 βαθμό πίσω από τον αντίπαλό τους.

Γιατί αυτό;

Επειδή ο Μένκα, ο οποίος αγωνίζεται κανονικά σε όλα τα παιχνίδια ως Έλληνας έκανε μία δήλωση αποδοχής μελλοντικής πρόσκλησης στην εθνική Ελλάδος μετά την πρώτη αγωνιστική. Αν την είχε κάνει 5 μέρες νωρίτερα, τώρα δεν θα υπήρχε τιμωρία.

Συνιστά αυτό Ευ Αγωνίζεσθαι;

Ο Απόλλων δεν είχε ούτε δόλο, ούτε όφελος από τη χρήση του Μένκα την πρώτη αγωνιστική.

Ούτε δόλο, διότι είχε ήδη αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα.

Ούτε όφελος, διότι ο ίδιος ποδοσφαιριστής αγωνίζεται κανονικά έκτοτε. Δεν προστέθηκε κακώς στην ομάδα.

Δεν είναι αρπαγή από τον ιδρώτα και το αίμα των ποδοσφαιριστών αυτοί οι 6 βαθμοί;

Το ότι κινδυνεύει να βρεθεί δεύτερος αφού η διαφορά του 1 βαθμού είναι εύθραυστη, δεν είναι παραβίαση του Ευ Αγωνίζεσθαι;

Το ότι αξίζει να είναι πρωτοπόρος το δείχνουν τα αποτελέσματα. 22-4 γκολ σε 8 νίκες από 8 παιχνίδια με τους τρεις που ακολουθούν (Δόξα, Λαγκαδά και Νέστο Χρυσούπολης). Εκκρεμεί και ο αγώνας με την Δόξα Δράμας.

Συνοψίζω.

Δεν συμψηφίζονται τα δύο, ούτε δικαιολογεί το ένα το άλλο. Το Ευ Αγωνίζεσθαι πρέπει να εφαρμόζεται παντού.

Στην περίπτωση του παιχνιδιού με τον Ορφέα, την απάντηση την δίνει το βίντεο. Δεν το είδε κανείς, δεν το θεώρησε αξιόλογο να σταματήσει ο αγώνας κανείς. Ούτε οι άνθρωποι του Ορφέα.

Στην περίπτωση της τιμωρίας, δυστυχώς δεν αλλάζει.

 

One thought on “Ευ Αγωνίζεσθαι στη Γ Εθνική και δαμαρτυρίες του Ορφέα Ξάνθης.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *