Με τον μηδενισμό του ΠΑΟΚ και την επιπλέον ποινή 3 βαθμών, η βαθμολογία στην κορυφή γίνεται ως εξής
ΑΕΚ 54
ΠΑΟΚ 49

Την Κυριακή παίζουν μεταξύ τους στην Τούμπα.

Στον πρώτο γύρο η ΑΕΚ είχε κερδίσει τον ΠΑΟΚ με 1-0. Νίκη του ΠΑΟΚ με οποιοδήποτε σκορ την Κυριακή τον καθιστά ευνοούμενο σε τελική ισοβαθμία, διότι:
αν κερδίσει με 2 ή περισσότερα γκολ διαφορά, τότε ευνοείται λόγω διαφοράς γκολ στα μεταξύ τους.
Αν κερδίσει με 1 γκολ διαφορά και οποιοδήποτε σκορ, τότε δεν μετράνε τα γκολ εκτός έδρας (όπως στα διπλά παιχνίδια του κυπέλλου), αλλά η συνολική διαφορά γκολ σε όλο το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ θα έχει 35+1=36 και η ΑΕΚ θα έχει 28-1=27. Εξαιρετικά απίθανο η ΑΕΚ να καλύψει 10 γκολ διαφοράς σε 5 παιχνίδια από τον ΠΑΟΚ.

Άρα, με νίκη του ΠΑΟΚ την Κυριακή, μειώνεται η διαφορά στους 2 βαθμούς και πλέον ο ΠΑΟΚ ζητάει μία ισοπαλία παραπάνω της ΑΕΚ στα 5 παιχνίδια για να πάρει το πρωτάθλημα.

Πρόγραμμα
ΠΑΟΚ: ΑΕΚ εντός, Ατρόμητος εκτός, Πανιώνιος εντός, Ξάνθη εντός, ΠΑΟ εκτός, Πλατανιάς εντός
ΑΕΚ: ΠΑΟΚ εκτός, ΠΑΟ εντός, Πλατανιάς εκτός, Λεβαδειακός εντός, Κέρκυρα εκτός, Απόλλων εκτός.

Εκ πρώτης όψεως, η ΑΕΚ φαίνεται να έχει ευκολότερο πρόγραμμα. Και πράγματι έτσι είναι. Μετά το ντέρμπυ με τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ παίζει με αδύναμους αντιπάλους (ναι, και ο ΠΑΟ στους αδύναμους κατατάσσεται, παρά την ισοπαλία στον Πειραιά εχθές με 10 παίκτες).

Υπάρχει όμως ένα κλειδί. Οι δύο τελευταίοι αγώνες της ΑΕΚ είναι και οι δύο εκτός έδρας με την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα Σμύρνης. Ας δούμε τι γίνεται στην ουρά. Έχω μεγάλη πείρα σε παιχνίδια μεταξύ ομάδων που κινδυνεύουν εναντίον ομάδων που διεκδικούν πρωτάθλημα (*). Είναι πάρα πολύ ζόρικα και το ψυχολογικό αβαντάζ το έχουν οι ομάδες που κινδυνεύουν! Το ένστικτο επιβίωσης είναι ισχυρότερο από το πάθος του πρωταθλητή.

Σήμερα:

Κέρκυρα 19
Απόλλων 16

Η Κέρκυρα ευνοείται σε ισοβαθμία (2-0, 0-0).

Πρόγραμμα
Κέρκυρα: ΑΕΛ εκτός, Λαμία εντός, Ολυμπιακός εκτός, Αστέρας εντός, ΑΕΚ εντός, Ατρόμητος εκτός
Απόλλων: ΠΑΣ εκτός, ΑΕΛ εντός, Λαμία εκτός, Ολυμπιακός εντός, Αστέρας εκτός, ΑΕΚ εντός.

Το σίγουρο είναι ότι ένας από τους δύο όταν παίζει με την ΑΕΚ εντός θα καίγεται για νίκη

Αν η διαφορά Κέρκυρας – Απόλλωνα είναι 3 βαθμοί (όπως σήμερα) ή περισσότεροι, τότε η Κέρκυρα με νίκη επί της ΑΕΚ εξασφαλίζει μαθηματικά την παραμονή της την προτελευταία αγωνιστική.

Αν η διαφορά Κέρκυρας – Απόλλωνα είναι 2 βαθμοί ή λιγότεροι, τότε ο Απόλλωνας με νίκη επί της ΑΕΚ διατηρεί ακέραιες και βάσιμες ελπίδες παραμονής, διότι η Κέρκυρα την ίδια ώρα θα έχει πολύ δύσκολη έξοδο στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο, ο οποίος πιθανώς να διεκδικεί την τρίτη θέση εις βάρος του Ολυμπιακού. Σήμερα ο Ατρόμητος βρίσκεται -1 βαθμούς από τον Ολυμπιακό παρά το τρίποντο στα χαρτιά στην Τούμπα που εξασφάλισε ο Ολυμπιακός από ένα ρολό χαρτιού.

Συμπέρασμα

Μέχρι το τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής θα κρίνονται οι θέσεις 1-2-3-4-14-15. Δηλαδή: πρωτάθλημα, καλό πλασάρισμα στο Europa League, και παραμονή στην Α Εθνική!

Μόνο ο ΠΑΟΚ θα έχει εύκολο απόγευμα (εντός με Πλατανιά). Αρκεί βέβαια να μην χάσει κανένα άλλο παιχνίδι ως τότε. Αν δεν κερδίσει με την ΑΕΚ, αντίο πρωτάθλημα.

Φωτιά τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής.

Απόλλων Σμύρνης – ΑΕΚ
Ατρόμητος – Κέρκυρα
ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός

Υγ (*): Ο Απόλλων Καλαμαριάς το 1993 για να σωθεί έπρεπε να κερδίσει την (τελικά πρωταθλήτρια) ΑΕΚ 1-0 4 αγωνιστικές πριν το τέλος, και να φέρει ισοπαλία 2-2 με τον.2ο ΠΑΟ 6 αγωνιστικές πριν το τέλος σκοράροντας 2 φορές μετά από 9 συνεχόμενες νίκες του ΠΑΟ χωρίς μάλιστα να έχει δεχθεί γκολ! Πριν το 2-2 είχε μεσολαβήσει ανατροπή 0-1 σε 2-1. Το δε γκολ με την ΑΕΚ το είχα πανηγυρίσει πιο πολύ ώρα από το γκολ της Εθνικής στη Λισαβόνα στον τελικό το 2004.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *