Έχουμε και λέμεάρθρο 5, παρ. 3 του κανονισμού της ΦΙΦΑ για τις μεταγραφές:

ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να εγγραφεί σε 3 ομάδες, αλλά να παίξει σε επίσημα παιχνίδια μόνο σε δύο. Εξαιρείται η περίπτωση που μία μεταγραφή γίνει από χώρα που το πρωτάθλημα ξεκινάει άλλη εποχή (καλοκαίρι/φθινόπωρο αντί για χειμώνα/άνοιξη), οπότε επειδή αλληλοκαλύπτονται οι περίοδοι, μπορεί να παίξει σε 3 ομάδες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί της ΦΙΦΑ για την περίοδο μεταγραφών, και της νόμιμης ελάχιστης διάρκειας συμβολαίου.

άρθρο 5, παρ. 4 του ίδιου κανονισμού (που ισχύει από 1/1/2008)

Λόγω διατήρησης της αθλητικής ακεραιότητας του αθλήματος, αν ένας ποδοσφαιριστής εγγραφεί σε τρεις ομάδες της ίδιας ομοσπονδίας (δηλαδή αγωνίζεται στο ίδιο πρωτάθλημα ή κύπελο και στις τρεις), τότε δεν μπορεί να αγωνιστεί και στις τρεις στην ίδια περίοδο, λόγω αυστηρότερων κανονισμών των εθνικών ομοσπονδιών.

 

Το πρωτότυπο εδώ http://www.fifa.com/mm/document/affederation/administration/regulations_on_the_status_and_transfer_of_players_en_33410.pdf

Ρωτώ λοιπόν εγώ και θέλω μία πειστική απάντηση από οποιοδήποτε δικαστήριο μας καταδικάσει:

  • για ποιο λόγο μπήκε η επιπλέον ρύθμιση του 5(4); αφού τα πρωταθλήματα στην ίδια χώρα αρχίζουν προφανώς την ίδια εποχή, άρα η περίπτωση τριών ομάδων στην ίδια χώρα ΔΕΝ εμπίπτει στην εξαίρεση του 5(3). Άρα, εμπίπτει στον γενικό κανόνα του 5(3) ότι ρητά απαγορεύεται να αγωνιστεί σε 3 ομάδες.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει αυτή η νέα διάταξη. Εκτός αν η εξαίρεση του 5(3) ΔΕΝ είναι η μοναδική. Δηλαδή, αν υπάρχει κάποια άλλη εξαίρεση, βάσει της οποίας θα μπορούσε ένας ποδοσφαιριστής να παίξει σε τρεις ομάδες στην ίδια χώρα, οπότε αυτό έπρεπε ρητά να απαγορευτεί για άλλους λόγους (αθλητική ακεραιότητα και αυστηρότερους εθνικούς κανονισμούς).

Ποιες είναι αυτές οι επιπλέον εξαιρέσεις;

Το υπόλοιπο του 5(3). Δηλαδή να τηρείται η νόμιμη περίοδος έναρξης της μεταγραφής και η νόμιμη διάρκειά της.

Στη Μ. Βρετανία (αλλά και στην Ισπανία, όπως φαίνεται), επιτρέπονται οι ολιγόμηνοι δανεισμοί. Ο Βάλνερ γράφτηκε στη 2η ομάδα του για 27 μέρες. Αυτό είναι γνωστό στη ΦΙΦΑ. Έτσι, παρόλο που ρητά στο 18(2) η ΦΙΦΑ λέει ότι η ελάχιστη διάρκεια συμβολαίου είναι από την υπογραφή μέχρι τη λήξη της περιόδου (οπότε δε θα θεωρούνταν νόμιμο ΚΑΝΕΝΑ συμβόλαιο με τρίτη ομάδα ούτως ή άλλως, αν τηρούνταν αυτή η διάταξη από όλες τις χώρες), συνεχίζει και λέει ότι “εκτός αν ένα συμβόλαιο θεωρείται νόμιμο από την εθνική ομοσπονδία”. Άρα, το φαινόμενο των ολιγόμηνων δανεισμών (εκτός των περιόδων μεταγραφής) είναι γνωστό και αποδεκτό στη ΦΙΦΑ, και θεωρούνται νόμιμα τα συμβόλαια αυτά. Και επειδή είναι γνωστό, γι’ αυτό υπάρχει όντως (βάσει μόνο του 5(3)), η περίπτωση εγγραφής σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Και για να ξεκαθαρίσει ότι στην περίπτωση αυτή (δηλαδή ενός ολιγόμηνου δανεισμού και μίας μετέπειτα μεταγραφής τον Ιανουάριο), προσέθεσε την 5(4) φέτος που λέει ότι εάν τύχει και οι τρεις ομάδες είναι στην ίδια χώρα, τότε για διαφορετικούς λόγους από τη γενική αρχή, δηλαδή για λόγους σεβασμού της αθλητικής ακεραιότητας κλπ κλπ, δεν μπορεί να αγωνιστεί σε τρεις ομάδες.

Άρα, συμπεραίνω εγώ, εάν οι τρεις ομάδες δεν είναι στην ίδια χώρα, τότε μπορεί άνετα να παίξει. Ειδάλλως, δεν θα προσέθεταν την 5(4) από φέτος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος!

Ο Απόλλων θα δικαιωθεί στη ΦΙΦΑ

Όσο για την περίπτωση της Πορτογαλικής ομάδας, αντίστοιχη του Απόλλωνα, θα γίνει το ίδιο και εκεί. Θα ασκηθεί ΕΦΕΣΗ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *