Απόλλων Καλαμαριάς

Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1926

Κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης το 1958.

Συμμετείχε στο ΠΡΩΤΟ πρωτάθλημα Α Εθνικής το 1959.

Από τότε μέχρι το 2008 μοίρασε περίπου εξίσου τα χρόνια του μεταξύ της Α Εθνικής και της Β Εθνικής.

Μόνο για μία χρονιά αγωνίστηκε στη Γ Εθνική, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Τον Φεβρουάριο του 2008 κέρδισε τον Ολυμπιακό 1-0, μετά από αγωνιστική άνοδο. Το αποτέλεσμα τον έφερνε πάνω από τη γραμμή υποβιβασμού και αναπτέρωνε τις ελπίδες για την παραμονή στην κατηγορία. Έμελλε να είναι καθοριστική αυτή η νίκη. Ο “γίγαντας” δεν τη δέχθηκε. Έκανε ένσταση για τυπικούς λόγους (για τα 28 λεπτά που αγωνίστηκε σε μία τρίτη ομάδα ένας ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα, ο οποίος μάλιστα βγήκε με αλλαγή στο 0-0). Και άρχισε η κατηφόρα.

Τιμωρία, κυνήγι να υποβιβαστεί νωρίς και τελικά υποβιβασμός.

Επόμενη χρονιά καταστροφική. Έρμαιο διοικητικών πράξεων με ερωτηματικά και υπέρογκα χρέη της τάξης των 5 εκατομυρίων ευρώ.

Καλοκαίρι 2009. Η ομάδα μαραζώνει. Επαφές με τον Θερμαϊκό Θέρμης για σανίδα σωτηρίας μέσω επαναφοράς στη Γ Εθνική αποβαίνουν άκαρπες. Καλώς ή κακώς δεν ξέρω. Θα φανεί.

Τελικά η ομάδα υποβιβάζεται λόγω χρεών στη Δ Εθνική κατηγορία. Ο όμιλος με τις ομάδες απαρτίζεται απο τις κάτωθι ομάδες

Αετός Σκύδρας
Εδεσσαϊκός
Κιλκισιακός
Νίκη Πολυγύρου
Αλμωπός Αριδαίας
Εθνικός Ν. Αγιονερίου
Κουφαλίων ΠΑΟ
Ολυμπιακός Γαλατάδων
Διοικητηρίου ΠΑΟ
Εθνικός Σοχού
Μουδανιών ΠΟ
Απόλλων Καλαμαριάς
Διόσκουροι
Καμπανιακός
Νέα Καλλικράτεια

Ο Απόλλων Καλαμαριάς ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΛΛΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Δεν έγινε “Νέος Πανιώνιος” να σβήσει τα χρέη του, να παραμείνει στην κατηγορία του και 2 χρόνια μετά να ξαναγίνει “Πανιώνιος”

Δεν μπήκε στο άρθρο 44, δεν ρύθμισε τα χρέη του, δεν του χαρίστηκε ούτε ευρώ.

Δηλαδή δεν έγινε Ολυμπιακός (σκάνδαλο Κοσκωτά), δεν έγινε ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ.

Ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν έγινε Λάρισα να κάψει λάστιχα στην Εθνική (1985), δεν έγινε ΠΑΟΚ να κάνει συλλαλητήρια.

Ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν έγινε ούτε Ηρακλής να υποβιβαστεί για δωροδοκία (1980)

Ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν βγήκε στους δρόμους, δεν έστειλε υπουργούς και βουλευτές στο σπίτι, δεν πίεσε, δεν έβαλε εκδότες, λυτούς ή δεμένους να ρίξουν κυβερνήσεις ή να κάνουν άνω κάτω τη χώρα.

Ο Απόλλων Καλαμαριάς, σαν ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ εκπρόσωπος 3 και πλέον εκατομυρίων Ποντίων, παίρνει τα χρέη του και πέφτει στην άβυσσο της Δ Εθνικής.

Τίμια και καθαρά.

Δεν θα συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής (αρνούμαι πεισματικά να ψελλίσω τους μονδέρνους αγγλοπιθηκισμούς των ελληνοπιθήκων και επιμένω να την ονομάζω Α Εθνική Κατηγορία) για πάρα πολλά χρόνια ακόμα. Τρία χρόνια τουλάχιστον στη Δ Εθνική, κι από ένα στην καλύτερη στη Γ και στη Β, μας κάνουν μια πενταετία. Βάλε κι άλλη μία πενταετία από αποτυχίες, θα φτάσουμε στο 2020.

Ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν σβήνει.

Στην καρδιά μας θα είμαστε πάντοτε Απόλλων Καλαμαριάς, όπου και αν παίζουμε.

Η συνείδησή μας είναι και θα παραμένει καθαρή.

Τουλάχιστον στο δικό μας πρωτάθλημα το φετινό, ναι, αυτό του δευτέρου ομίλου της Δ εθνικής, θα αγωνίζονται 11 Έλληνες ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα.

Ενώ στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής άμα πάρετε τον μέσο όρο των ομάδων θα βρείτε μεταξύ 2 και 3 Έλληνες στις ενδεκάδες…

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η Εθνική Ελλάδος δεν έχει άξιους ποδοσφαιριστές! μα πώς; από τις μετριότητες όλου του πλανήτη;

Ο Απόλλων Καλαμαριάς από τη Δ Εθνική είναι βέβαιον ότι θα προσφέρει περισσότερα στον ελληνικό αθλητισμό από όσα προσφέρουν ορισμένες ομάδες της Α εθνικής.

Ακόμα ένας λόγος να είμαστε υπερήφανοι.

Ήρθε η ώρα φέτος να κάνουμε πράξη το μεγάλο στοίχημα.

Εμείς, κύριοι, ομάδα δεν αλλάζουμε. Παραμένουμε ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ έστω και στη Δ Εθνική.

Εσείς θα το κάνατε αν η ομάδα σας έπεφτε στην κατηγορία αυτή; ή αμέσως θα βρίσκατε τον επόμενο πρωταθλητή για να  υποστηρίξετε;

ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Τα ξαναλέμε το λιγότερο σε πέντε χρόνια.

Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!

10 thought on “Ο ιστορικός Απόλλων Καλαμαριάς στη Δ Εθνική…”
  1. Αδερφέ να είσαι σίγουρος ότι μιλάς για όλους τους Απολλωνιστές. Ο Απόλλων δεν θα σβήσει ποτέ γιατί για εμάς όλους σημαίνει κάτι πιό βαθύ από απλά μια ακόμα ποδοσφαιρική ομάδα. Και στη Δ’ Εθνική ο Απόλλων θα διατηρήσει πολούς παραπάνω οπαδούς απ’ ότι όλες αυτές οι ομαδες της Α’ Εθνικής αν βρίσκονταν στην ίδια θέση. Γι αυτό άλλωστε και ο Απόλλων αποδέχτηκε να πιεί αυτό το πικρό ποτήρι. Γιατί όλοι οι Απολλωναίοι Απολλωναίοι θα μείνουμε, ενώ άν όποιος απ’ αυτούς έπεφτε θα έσβηνε ή στην καλύτεροι θα έχανε για πάντα την πλειοψηφία των οπαδών του και γενιές νέων οπαδών. Αυτό το τελευταίο πρέπει να το προσέξουμε αδερφέ. Να κρατήσουμε την περηφάνεια μας και να την περάσουμε στους νεότερους Απολλωνιστές. Εγώ που σου γράφω, είμαι 32 χρόνων, δικηγόρος. Δεν ήμουν σε κάποιον απ’ τους συνδέσμους αλλά ήμουν σε όλα σχεδόν τα εντός μάτς της ομάδας μας τα από το 2002 μέχρι το 2006 και πριν από τότε πιό αραιά. Μεγάλωσα στη Καλαμαριά, το σπίτι μου ήταν στην όδο Πουλαντζάκη δίπλα στο γήπεδο. Ήμουν μαθητής στο 1ο Λύκειο Κλαμαριάς στην γενιά που αποφοίτησε το 1995. Τα 3 τελευταία τραγικά χρόνια, δυστυχώς τα παρακολουθώ από πολύ μακριά γιατί έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Καλιφόρνια και μετά δούλευα στον ΟΗΕ. Αλλά με καίει η μοίρα και το μέλλον της ομάδας μας. Απόλλων σημαίνει ήθος. Δεν μπορεί ομάδα που τα χρώματά της συμβολίζουν το πένθος για τις χαμένες πατρίδες και το αίμα των αθώων να κάνει όλα αυτές τις αλητείες και τις “μαγκιές” που όπως περιέγραψες πιό πάνω εκάναν άλλοι σε παρόμοιες περιπτώσεις, ακόμα κι όταν αδικηθήκανε και είχαν δίκιο. Είμαι πιό περήφανος από ποτέ για την ομάδα μου και θα την έχω για πάντα στην καρδιά μου. Για μας το σημαντικό είναι ο Απόλλων να υπάρχει και ο Απόλλων θα συνεχίσει να υπάρχει όσο θα συμβολίζει την Ποντιακή προσφυγιά και απο ‘δω και πέρα θα συμβολίζει επιπλέον και την συλλογική και οπαδική υπερηφάνεια.

  2. ΝΑΙ ΜΩΡΗ ΑΡΡΩΣΤΕΙΑ…ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!! ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ!

  3. elpizo file mou na einai 5 xonia k na mhn einai perissota…k sthn d tniki ta akoloutoume pista mono gia thn trlamas k opoion briskoume mprosta mas ta ton patame

  4. Παιδια ειμαι Ηρακλης και πραγματικα οταν διαβασα αυτο το αρθρο καταλαβα το ποσο περισσοτερο ιστορικη ειναι αυτη η ομαδα… Δυστηχως ολοι οι “αρχοντες” της ΣουπερΛιγκας δεν μπορουν να σεβαστουν την ιστορια καμιας ομαδας… Η Καλαμαρια μια μερα θα ειναι και παλι εδω.. μαζι μας.. μια ομαδα της Θεσσαλονικης ποτε δεν σβηνει

  5. Ευχαριστώ. Αυτό είναι περυσινό κείμενο, αλλά ακόμη το διαβάζει ο κόσμος. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να γράφω για τον Απόλλωνα. Ασχολούμαι περισσότερο με άλλα θέματα τα τελευταία χρόνια.

  6. ….ονομαζομαι δημητρης σαββιδης ποντιος εξ αθηνων…διαβασα πρι λιγο 29/9/1010
    το κειμενο …συγκινηθηκα …ημουν ΑΕΚτζης …θελω τωρα να γινω οπαδος του απολλωνα διακαως…θα ανεβω θεσ/νικη οποτε μπορεσω για να δω κανενα ματσακι…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *