Σήμερα το πρωί, 2 Νοεμβρίου 2017, η ΠΑΕ Απόλλων Πόντου εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει την επιλογή βοηθού διαιτητή από την Ένωση Δράμας στο παιχνίδι του ερχόμενου Σαββάτου του Απόλλωνα με την Σπάρτη.

Γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση

διαπστώσαμε ότι ένας εκ των βοηθών διαιτητών εργάζεται και αμείβεται και είναι υπάλληλος εταιρείας συμφερόντων του σταθερού πολέμιου της ΠΑΕ του Απόλλωνα Πόντου, ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Δόξα Δράμας. Επιπλέον διαπιστώσαμε πως ο βοηθός διαιτητής, που μισθοδοτείται από εταιρεία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Δόξα, ήταν παρών και συμμετείχε στην διαιτησία του περσινού αγώνα της ομάδας μας, που γνώρισε την μία και μοναδική ήττα μας στο περσινό πρωτάθλημα, στην έδρα μας από τον Ορφέα Ξάνθης. Ήττα που είχε συντελεστεί με τη “βοήθειά” του.

Προσωπικά κρατώ επιφυλάξεις για την ανακοίνωση για τους εξής λόγους

  • Εάν όντως ο εν λόγω διαιτητής μισθοδοτείται από ΠΑΕ της κατηγορίας, αυτό είναι γενικό πρόβλημα και όχι ειδικό. Δηλαδή, δεν αφορά μόνο στον συγκεκριμένο ορισμό του για το παιχνίδι του Απόλλωνα με τη Σπάρτη, αλλά σε όλο το πρωτάθλημα. Το ενδεδειγμένο λοιπόν δεν είναι να βγει μία ανακοίνωση στον τύπο, αλλά να γίνει συγκεκριμένη καταγγελία στην επιτροπή διαιτησίας. Εάν αληθεύει, προφανώς υπάχει σύγκρουση συμφερόντων σε όποιο παιχνίδι κληθεί να υπηρετήσει ο εν λόγω διαιτητής. Εάν δεν αληθεύει, ο λόγος της ανακοίνωσης περιττεύει.
  • Αυτού του είδους οι ανακοινώσεις (επαναλαμβάνω: είτε αληθεύει το δεδομένο, είτε όχι) θρέφουν το τέρας του φανατισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ήττα από τον Ορφέα Ξάνθης ήταν δίκαιη, σύμφωνη με την απόδοση των δύο ομάδων και με τον παράγοντα τύχης/ατυχίας που συνοδεύει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας μας είχε συγχαρεί τον Ορφέα και δεν είχε εκφράσει παράπονο για τη διαιτησία. Σε τι αποσκοπεί λοιπόν αυτή η αναφορά;
  • Πέρυσι, είχε βγει μία ανακοίνωση για διαιτητή πριν από συγκεκριμένο παιχνίδι, πάλι με βάση την προϊστορία του (στη μοναδική ισοπαλία εκείνης της χρονιάς). Αποδείχθηκε λάθος η ανακοίνωση, διότι η διαιτησία που ακολούθησε ήταν άριστη, και μάλιστα σε ένα δύσκολο παιχνίδι που ο Απόλλων κατάφερε να κερδίσει, ως καλύτερος. Θα έπρεπε αυτό να διδάξει στην ΠΑΕ να μην βιάζεται να βγάζει ανακοινώσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Γενικώς, οι αναφορές στη διαιτησία πρέπει να εκλείψουν από τις ΠΑΕ, καθώς και από τον τύπο και τους δημοσιογράφους. Το μόνο αποτέλεσμα που φέρνουν είναι η αντίδραση, ο φανατισμός και το δυναμίτισμα του καλού κλίματος. Επίσης, εθίζουν τους φιλάθλους στην εστίαση της προσοχής τους σε εξωαγωνιστικούς παράγοντες.

Μία σοβαρή ομάδα, με στόχο τον πρωταθλητισμό, η οποίοι βασίζονται στην οργάνωση, τη δομή, το αξιόμαχο των ποδοσφαιριστών, το επίπεδο προπόνησης, την ομαδικότητα, την εκπροσώπηση μίας τεράστιας μερίδας Ελλήνων (των Ποντίων), γενικώς μία εξαιρετικά υγιής περίπτωση ομάδας χωρίς διοικητικά, οικονομικά προβλήματα, χωρίς γηπεδικά προβλήματα, χωρίς προβλήματα βίας, χωρίς διχογνωμίας, χωρίς παρεμβάσεις οπαδών που πιστεύουν ότι η ομάδα είναι δική τους, χωρίς στείρο παραγοντισμό, χωρίς δημοσιοσχετισμό, χωρίς ένταξη σε ομάδες συμφερόντων, χωρίς επαφές με τρίτους, χωρίς καμία απολύτως υποψία έλλειψης ανεξαρτησίας, μία τέτοια ομάδα όπως ο Απόλλων Πόντου, πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή της 100% στο αγωνιστικό κομμάτι και να μην βλέπει τίποτα άλλο. Να μην κυνηγάει φαντάσματα, να μην εφευρίσκει εχθρούς, να μην εθίζει τους φίλους της σε ανορθολογικές σκέψεις. Γενικώς, να μην δυναμιτίζει το κλίμα.

Ο αθλητισμός ενώνει, δεν χωρίζει. Ας μείνουμε στην ανακοίνωση πριν το παιχνίδι του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ ότι φίλοι δύο διαφορετικών ομάδων μπορούν να παρακολουθούν έναν αγώνα ποδοσφαίρου δίπλα δίπλα.

Τώρα που είναι αρχή του πρωταθλήματος, ας διδαχθούμε τα μαθήματα του παρελθόντος και ας αποφύγουμε τις επίσημες ανακοινώσεις για εξωαγωνιστικά πράγματα, ειδικά για όσα χαλάνε την υγιέστατη εικόνα της ομάδας σε όλα τα επίπεδα.

Υστερόγραφο:
Η ΠΑΕ επανήλθε στο θέμα με σημερινή της ανακοίνωση (3-Νοε-2017) όπου παραπέμπει σε φωτογραφία με το μαγαζί του διαιτητή του παιχνιδιού (Κοτσάνης) στον ηλεκτρονικό πίνακα του γηπέδου της Δράμας. Ο μεγαλομετοχος της Δόξας κ. Μπύρος δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από αυτόν. Άρα, διαφημίζεται δωρεάν. Επίσης ο κ. Μπύρος επιβεβαίωσε ότι ο βοηθός διαιτητή του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι υπάλληλός του τον τελευταίο 1.5 χρόνο.

Συνεπώς: μπορεί η καταγγελία του Απόλλωνα να έγινε σε λάθος χρόνο και σε λάθος κοινό, αλλά θεωρώ αυτονόητο ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ υπάλληλος προέδρου ΠΑΕ, ή άνθρωπος που διαφημίζεται δωρεάν σε ΠΑΕ τς κατηγορίας να διαιτητεύει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ παιχνίδι. Είναι υποχρεωμένη η ΚΕΔ  να τους αποκλείσει από όλα τα παιχνίδια της Β Εθνικής λόγω συγκρουσης συμφερόντων. Απλό.

Συνεπώς, υπάρχει ο συσχετισμός. Θα μπορούσε όμως να τεθεί απ’ ευθείας υπόψιν της ΚΕΔ, να δηλωθεί κώλυμα όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *