Λάβαμε την πιο κάτω επιστολή του
δημοσιογράφου Γιώργου Βιβιλάκη

Στις 21 Απριλίου 2008 έπεσαν οι τίτλοι τέλους για φέτος στην οδυνηρή περιπέτεια του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην Α΄ Εθνική και η πτώση του στη β΄, προς μεγίστη χαρά λίγων ευτυχώς χαχόλων, «λακέδων» και ραγιάδων της καφρίλας.

Ο Απόλλων ευτύχησε να πέσει με Πρωθυπουργό Σαλονικιό, με Υφυπουργό Αθλητισμού Σαλονικιό, με πρόεδρο της ΕΠΟ Σαλονικιό και με δήμαρχο Πειραιά Σαλονικιό εκ Γρεβενών. Απ΄ όλους αυτούς, δεν ακούστηκε ούτε «κιχ». Τσιμουδιά, έστω φαρισαϊκή συμπαράσταση από τους δημοσιοκρατούντες στη βόρεια Ελλάδα.

Ουδείς κομματικός σχηματισμός, αλλά και καμία έστω τοπική ΚΟΒΑ (παρότι ο Απόλλων υπήρξε ομάδα του προλεταριάτου και του ΚΚΕ, παλιά), δεν ψέλλισε κουβεντούλα συμπάθειας. Οι υπουργοί και υφυπουργοί μας, απορροφημένης στο έργο τους, έδειξαν όπως όλα τα τελευταία χρόνια διακομματικά, την παγερή αδιαφορία και απαξία τους για το μοναδικό Ποντιακό σωματείο της προσφυγιάς.

Οι πολιτικοί μας, βουλευτάδες και σχετικοί, αρκετοί εκ των οποίων μάλιστα κατοικούν στην Καλαμαριά, έχουν φτυμένη κυριολεκτικά την προσφορά και ιστορική διαδρομή του Απόλλωνα. Καρντάσια, μας πληγώσατε με την αδιαφορία και λίγοι (ευτυχώς), με το χλευασμό σας.

Φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για μας, γεμάτη οδύνη αλλά πλούσια σε εμπειρίες. Μετρήσαμε τους φίλους μας. Στη ζωή δε θα υπάρχουν μόνο γάμος και βαφτίσια. Δυστυχώς καιροφυλακτούν κηδείες και μνημόσυνα. Εμείς είχαμε κηδεία, άλλοι γάμους. Ωστόσο ο θάνατος αφορά τους θνητούς και όχι τους Θεούς όπως ο Απόλλων.

Πέσαμε, θα ξαποστάσουμε λίγο, θα γιατρέψουμε τις πληγές μας, και θα συνεχίσουμε την ιστορική πορεία, που ξεκίνησε το 1910 από την Τραπεζούντα και τον Πόντο, τον ξεριζωμό της προσφυγιάς και το τράνεμα στη μάνα πατρίδα. Ο Απόλλων φέτος, έπεσε από ανηλεές κυνηγητό θεσμικών οργάνων, «Θείων» και «φιρφιρίκους» των μίντια, όταν η επίσημη πολιτεία σφύριζε αδιάφορα και οι «συνεπιβάτες» του σ΄ αυτή την πόλη απλώς έβλεπαν, όπως βλέπουν δυστυχώς τα τελευταία χρόνια να περνούν τα τρένα χωρίς αυτούς στο ποθητό ταξίδι.

Σχετικό είναι το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Το Παρόν» της Κυριακής 20/4, σελίδα 43 και στη στήλη «στα ενδότερα των ομάδων», που αναφέρει επί λέξει:

«Ξεκάθαρο μήνυμα πήραν οι άνθρωποι του Απόλλωνα Καλαμαριάς μέσω ραδιοφωνικής παρέμβασης ανθρώπου που διατηρεί καλές άκρες και στον Ολυμπιακό και στην ΕΠΟ. Χωρίς ίχνος υπερβολής, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος προανήγγειλε την παραμονή των Ποντίων στη Β΄ Εθνική και τη σεζόν 2009-10».

Αφελής ερώτηση: Αθλητικός Εισαγγελέας, όργανα της ΕΠΟ ή Σούπερ Λίγκας, ή και το Υφυπουργείο Αθλητισμού, θα παρέμβει;

Στο ΚΑΣ, κόντρα στο πανίσχυρο αθλητικό κατεστημένο και το «Θείο» προσέφυγε ο Απόλλων και όχι η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός. Γι΄ αυτό καλά τους είπε ένας Καλαμαριώτης οδηγός νταλίκας στη Λοζάνη:
«Να μας δώσετε κι εσείς ό,τι μας κλέψατε με τη βουτιά του Καραγκούνη στη Λεωφόρο και το πέναλτι που κέρδισε αλλά και το πέναλτι του Ζήκου στο Φαβάλι που δεν έδωσε ο Δαλούκας στο ματς του Καυτανζογλείου».

Προσωπικά πιστεύω ότι αν προσέφευγε στο ΚΑΣ για ανάλογη με τον Απόλλωνα περίπτωση, σωματείο της Θεσσαλονίκης, θα είχαμε καθημερινά, κορυφαία εξάστηλα με απεσταλμένος στη Λοζάνη και με ζητωκραυγές του στυλ «Γίγας ο Ζαγοράκης ή ο Σκόρδας, ή ο Ρέμος, κόντρα στο κατεστημένο». «Έπεσαν οι μάσκες της ΕΠΟ, ορμάτε παλικάρια να εκδικηθούμε την κατοχή» κλπ.

Αυτά ως καταγραφή, όχι ως παράπονο. Στο κάτω- κάτω, οι εφημερίδες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κι έχουν οικονομικά συμφέροντα, όπως ακριβώς είπε ο Γιάννης Μώραλης (υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολυμπιακού).

Μπορεί ηθικά να φαίνεται ότι έχει δίκιο ο Απόλλων με την αφαίρεση 4 βαθμών παρόλο που νίκησε αλλά να μην ξεχνάμε ότι εδώ παίζονται συμφέροντα εκατομμυρίων Ευρώ, λόγω της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Απόλλων «γλίστρησε» κι έπεσε στη β΄ εθνική από την υπερβολική αγάπη που του έδειξαν:

-Ο ίδιος ο Δήμος Καλαμαριάς, που λες και ζει και αναπνέει στα όριά του εδώ και 82 χρόνια και μόλις ακούει Απόλλων ανεβάζει πίεση.

-Ο Εξωραϊστικός όμιλος Κατιρλιωτών που καιροφυλακτεί μήπως και μετακινηθεί καμιά πετρούλα ο Απόλλων και καταστραφεί το περιβάλλον, ενώ ποιεί τη νήσσα σε άλλο τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς (Μίκρα) όπου γίνεται πάρτι τα τελευταία χρόνια με κατατμήσεις γης και «βιομηχανία» αθλητικών εγκαταστάσεων.

-Ο εμπορικός σύλλογος της περιοχής, που πολέμησε με νύχια και με δόντια την κατασκευή του νέου γηπέδου (Ζήτω ο Πεζόδρομος!).

-Ορισμένοι δυστυχείς και με δημοκρατικές περγαμηνές περίοικοι της οδού Χηλής.

Όλα αυτά απέδειξαν τη θλιβερή διαπίστωση του αείμνηστου Γιώργου Μεντεκίδη: «Ο Απόλλων είναι πρόσφυγας στην ίδια την Καλαμαριά».

Ποια ήταν η στήριξη και η συμμετοχή του λαού της περιοχής των 140 χιλιάδων ανθρώπων; Κρίμα στα όνειρα και τις θυσίες που κουβάλησαν χιλιάδες πρόσφυγες συμπατριώτες μας στους κόλπους του Απόλλωνα εδώ και εννιά δεκαετίες. Ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός Ιωάννης Πισσαλίδης (πρόεδρος της ΕΔΑ) είχε πει: «Ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν είναι ένα αθλητικό σωματείο αλλά ένα διαχρονικό και πολιτιστικό κίνημα, τρόπος ζωής για όλους τους ελεύθερους Έλληνες».

Στην Καλαμαριά, τη Θεσσαλονίκη, τη βόρεια Ελλάδα, άκρα του τάφου σιωπή για το δράμα του Απόλλωνα. Ευτυχώς όμως, στο Κόσσοβο, τη Βοσνία, την Αλβανία και το Αφγανιστάν , κάποια παιδιά σήκωναν κοκκινόμαυρα φλάμπουρα με το μονοκέφαλο αετό του Πόντου, βροντοφωνάζοντας στα πέρατα της Οικουμένης:

«Αδά Είμαις»! Εδώ είμαστε όρθιοι και απέθαντοι.

Υ.Γ. όσοι έφτυσαν τον Απόλλωνα (πολιτικοί, παράγοντες, παπαγαλάκια του αφεντικού, του Δον Κορλεόνε του Ελληνικού Αθλητισμού, γενίτσαροι και αρουραίοι), η απάντηση είναι άμεση και σκληρή: Ως εδώ η ανοχή.

Γιώργος Βιβιλάκης
Δημοσιογράφος
Αυτόνομος Απολλωνιστής.

10 thought on “Επιστολή Βιβιλάκη για τον Απόλλωνα”
  1. Είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει μέχρι τώρα για τον Απόλλωνα….
    Συγχαρητήρια, για τις αλήθειες που λες!

  2. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ?

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΠΑΙΔΙΑ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ.ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ…
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ (ΟΛΟΙ ΟΜΩΣ)
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
    ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ (Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ) ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ.

    ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ.
    ΣΤΗ ΦΑΝΕΛΛΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ…

    Η ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΠΟΝΤΙΑΚΟ!ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ?
    ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ?

    ΑΥΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ.ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΑΝΑ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣ ΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ.ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΟΜΙΖΩ….

    ΕΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΑΠΟΛΛΩΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ…
    ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!!!

  3. Πολύ καλή η επιστολή του Βιβιλάκη, τα λέει έξω από τα δόντια.

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του Λουκά. Η πρότασή του πρέπει να γίνει επιδίωξη όλων των αγνών Απολλωνιστών. Πιστεύω ότι με μια τέτοια κίνηση ο Απόλλων θα μπορεί επιτέλους να μεγαλουργήσει, ενώνοντας όλους τους απανταχού Ποντίους. Και να συμπληρώσω, ότι θα πρέπει όλοι να αρχίσουμε να γραφόμαστε μέλη στον ερασιτέχνη και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια λαϊκή βάση (ξέρω ότι ίσως ακούγεται γελοίο αυτή τη στιγμή, αλλά σε βάθος χρόνου και σε συνδυασμό με την προηγούμενη πρόταση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί).

    Ο Απόλλων στους Ποντίους!

  4. Τα εύσημα σε έναν τέτοιο άνθρωπο, τέτοιο Απολλωνιστή, από εμάς, νομίζω ότι είναι τουλάχιστον λίγο. Aπλά αποδεικνύει για πολλοστή φορά την αγάπη του γι αυτή την ομάδα, για τις ρίζες της και την ανησυχία του το μέλλον της. Εύχομαι να ήταν όλοι σαν αυτόν, τα πράγματα δεν θα είχαν φτάσει σ αυτό το σημείο τώρα.
    Εύχομαι η ομάδα να βρει το δρόμο της, να βρεθεί κατ αρχήν κάποιος πραγματικά άξιος για τον Απόλλωνα και να δώσει όραμα στους οπαδούς του που τόσο το χρειαζόμαστε.
    Ο Ερασιτέχνης Απόλλων είναι το κλειδί για την πορεία και της ΠΑΕ. Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι οσον αφορά τις εξελίξεις στην ομάδα. Εμείς οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί. Να γίνουμε μέλη, να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις για να έχουμε και απαιτήσεις.
    Μια ζωή Απόλλων!

  5. και μόνο οτι δεν είναι πόντιος αλλα κρητικός (απο την κρήτη) είναι διπλά απολλωνιστής απο εμας. Απόλλων μαζι σου και στο θάνατο…

    ΥΓ. ΑΙΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΥΤΕ ΦΥΛΛΟ ΔΕ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ….

  6. BRAVO KIRIE VIVILAKI
    EIMAI O NIKOS APO GERMANIA KAI EIMAI MELOS STO TAGMA ORKISMENON APOLLONISTON

    I EPISTOLI SAS ME SIGKINISE

  7. Πολύ καλά τα λέτε αλλά δύστυχος κάνεις δεν ακούει……
    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *