Απόλλων Καλαμαριάς. Iστορική ανασκόπηση

Απόλλων Καλαμαριάς
Σύντομη ιστορική ανασκόπηση

 

Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος

 

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

 

 

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1926

 

Ιδρυτικά μέλη

1. Αγαθόπουλος Πλούτων, Καφεπώλης
2. Αργυράκος Γεώργιος, Δημ. Υπάλληλος
3. Αργυρόπουλος Νικόλαος, Ζαχαροπλάστης
4. Μαγιόπουλος Εμμανουήλ, Ελαιοχρωματιστής
5. Μάνος Θεόδωρος, Δικαστικός
6. Οδοντόπουλος Χαράλαμπος, Επιχειρηματίας
7. Σαββαίδης Κωνσταντίνος, Επιχειρηματίας

Το ξεκίνημα

Νεαροί τότε, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, οι αναφερόμενοι, ίδρυσαν τον Αναμορφωτικό Σϋλλογο Καλαμαριάς “Ο ΑΠΟΛΛΩΝ” με μοναδικό τμήμα το ΜΟΥΣΙΚΟ (“Μαντολινάτα”) από όπου προήλθε και η επωνυμία του συλλόγου από το όνομα του Θεού της Μουσικής Απόλλωνα. Μετά από μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυση, δημιουργείται ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ τμήμα του οποίου οι θεατρικές παραστάσεις άφησαν εποχή τόσο στην Καλαμαριά όσο και στην επαρχία όπου περιόδευσε (Κατερίνη, Βέροια, Κιλκίς, Νάουσα κ.α.). Τα δύο τμήματα λειτούργησαν με επιτυχία μέχρι τον πόλεμο του 1940. Κατά τη διάρκεια της κατοχής ατόνισε και περιοδριστηκε η δράση του συλλόγου μόνο στο ποδόσφαιρο για να επακολουθήσει μετά αρκετά χρόνια η δημιουργία των άλλων τμημάτων ΣΤΙΒΟΥ, ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ, ΠΑΛΗΣ, ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ, ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑΣ, ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΟΥ και ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΥ.

Οι πρώτες δυσκολίες

Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ομάδα δημιουργήθηκε το 1928 και έλαβε μέρος για πρώτη φορά στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ στην Γ΄κατηγορία και ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια. Τον επόμενο χρόνο 1929 αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β κατηγορίας μέχρι το 1932 οπότε και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Στον αγώνα διαβαθμίσεως με τον τελευταίο της Α κατηγορίας “ΜΕΛΙΤΕΑ” ηττάται με επακόλουθο την αποχώρηση όλων των παικτών της Α ομάδος και την προσχώρηση τους στην ομάδα του ΠΑΟΚ, χωρίς την συγκατάθεση της τότε διοικήσεως του Απολλωνα, με διετή αποκλεισμό όπως όριζαν οι νόμοι. Φυσικό αποτέλεσμα της ομαδικής ανταρσίας των ποδοσφαιριστών η κακή πορεία της αποδεκατισμένης πλέον ομάδας στο Τοπικό Πρωτάθλημα.

Από τους προσχωρήσαντες στον ΠΑΟΚ ο μόνος που έπαιξε στην πρώτη ομάδα ήταν ο Γιάννης Κοσμίδης. Όλοι οι άλλοι περιορίστηκαν να συμμετέχουν περιοδικά στην αναπληρωματική ομάδα. Το 1936 επιστρέφουν στον Απόλλωνα οι αποχωρήσαντες, αναδιοργανώνεται το ποδοσφαιρικό τμήμα και την περίοδο 1938-39 αναδεικνύεται πρωταθλητής στη Β κατηγορία και ανέρχεται στην Α κατηγορία στην οποία και αγωνίζεται κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 1939-40. Το καλοκαίρι του 1939 ο σύλλογος διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου για την επισήμανση και ένταξη στις τάξεις του ικανών νεαρών ποδοσφαιριστών. Τον ίδιο χρόνο αναδεικνύονται οι μετέπειτα άσσοι του Απόλλωνος ΛΙΑΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ, ΚΟΣΚΕΡΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ κ.α.

Οι δύσκολες συνθήκες ζωής, η έλλειψη γηπέδου και οι πλημμελείς προπονήσεις κατατάσσουν το σύλλογο τελευταίο στη βαθμολογία με επακόλουθο τον υποβιβασμό στην Β΄κατηγορία. Κατά τη διάρκεια της κατοχής και όταν είχε ατονίση κάθε αθλητική δραστηριότητα, ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ συνέχισε τη δράση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Διαμόρφωσε σε γήπεδο την πλατεία του δήμου, όπου σήμερα υπάρχουθν οι εγκαταστάσεις της ΧΑΝ Καλαμαριάς, διοργανώνοντας ποδοσφαιρικούς αγώνες με επίλεκτους των διαφόρων συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

Μετά το τέλος του πολέμου ο ΑΠΟΛΛΩΝ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας, αναδεικνύεται πρωταθλητής και προάγεται στην Α’ κατηγορία όπου και αγωνίζεται κατά την ποδοσφαιρική περίοδο 1946-47.

Η αποχώρηςη των τότε άσσων του ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ, ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (μεταγράφηκαν με διετή αποκλεισμό στον ΠΑΟΚ) είχε σαν αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του συλλόγου στην Β’ κατηγορία όπου αγωνίζεται κατά την περίοδο 1947-48 και αναδεικνύεται πρωταθλητής, νικώντας τον διεκδικητή και ισόβαθμό του ΠΟΞ με σκορ 4-0 και προάγεται στην Α’ κατηγορία λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Στην Α κατηγορία παραμένει μέχρι της περιόδου 1951-52, οπότε και αγωνίζεται στην Β’ κατηγορία αναδεικνύεται πρωταθλητής, κερδίζει τους αγώνες διαβαθμίσεως με τον Θερμαικό (τελευταίος Α΄ κατηγορίας) και επανέρχεται στην Α κατηγορία όπου αγωνίζεται εώς το 1965.

Η χρυσή εποχή

Κατά την περίοδο 1957-58 αναδεικνύεται πρωταθλητής Α κατηγορίας της Ε.Π.Σ.Μ. Συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ των 16 ομάδων εξ ολοκλήρου της ΕΛΛΑΔΟΣ όπου κατατάσσεται ΤΕΤΑΡΤΟΣ στη βαθμολογία μετά ακριβώς από το πανίσχυρο τότε ΠΟΚ (Παναθηναικός – Ολυμπιακός – ΑΕΚ).

Τον Σεπτέμβριο του 1959 δημιουργείται η Α’ Εθνική Κατηγορία με 16 ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και ο Απόλλων. Ο Απόλων Καλαμαριάς συμμετείχε στα πρωτθλήματα Α’ Εθνικής Κατηγορίας με επιτυχία που θα ζήλευαν ακόμη και σήμερα ομάδες Α’ Εθνικής. Αξίζει να σημειωθούν ορισμένα αποτελέσματα του Απόλλωνα Καλαμαριάς κατά την περίοδο αυτή (1959-65)

ΠΑΟ – Απόλλων Καλαμαριάς 0-3
Εθνικός – Απόλλων Καλαμαριάς 1-4
Απόλλων Καλαμαριάς – Ολυμπιακός 1-0
Απόλλων Καλαμαριάς – Ηρακλής 1-0
Πανιώνιος – Απόλλων Καλαμαριάς 2-3
Δόξα Δράμας – Απόλλων Καλαμαριάς 0-2
’ρης – Απόλλων Καλαμαριάς 1-4
ΠΑΟΚ – Απόλλων Καλαμαριάς 1-4
Ηρακλής – Απόλλων Καλαμαριάς 0-1

Παρ’ όλη όμως την επιτυχημένη πορεία της ομάδας, ο Απόλλων Καλαμαριάς δεν μπόρεσε να κρατηθεί στην Α Εθνική κατηγορία και αυτό διότι τα οικονομικά του συλλόγου ανάγκαζαν το σύλλογο να μονίμως λόγω της παραχωρήσεως της αφρόκρεμας του έμψυχου υλικού του (όπως Σφαιρόπουλος Σάββας, Αυγητίδης Παράσχος, Κυπριανίδης Γιώτης, Σακελλαρίδης Στράτος, Σακελλαρίδης Πόλης, Φουντουκίδης Αρίστος, Ασλανίδης Αχιλλέας, Φουλουτσικλής Γεώργιος και πολλοί άλλοι).

Η Αποδυνάμωση

Συνέπεια λοιπόν αυτών των μεταγραφών ήταν η αποδυνάμωση και πτώση του συλλόγου στην Β Εθνική στην οποία αγωνίζεται από το 1965 μέχρι το 1983 πλην τριών παρενθέσεων.

Την περίοδο 1973-74 οπότε και σημείωσε την επιτυχία Απόλλων-ΑΕΚ 1-0 για το πρωτάθλημα Α Εθνικής κατηγορίας όπως επίσης και το 2-1 πάλι επί της ΑΕΚ για το κύπελλο την περίοδο 1972-73. Στη συνέχεια ο Απολων επανήλθε στη Β εθνική κατηγορία μέχρι που τελείωσε η περίοδος αυτή 1974-75 και ο Απόλλων υποβιβάστηκε στην Α Ερασιτεχνική κατηγορία.

Την περίοδο 1975-76 ο ΑΠΟΛΛΩΝ κατακτά το πρωτάθλημα της Α ερασιτεχνικής κατηγορίας και το ειδικό πρωτάθλημα για να επανέλθει στην Β Εθνική κατηγορία από την υποία υποβιβάστηκε και πάλι την περίοδο 1978-79.

Την περίοδο 1979-80 ο ΑΠΟΛΛΩΝ κατακτά το πρωτάθλημα της Εθνικής ΕΡασιτεχνικής κατηγορίας και επανέρχεται στη Β Εθνική κατηγορία από της περιόδου 1980-81.

Η επιστροφή της δεκαετία του 1980 και η πάλη επιβίωσης της δεκαετίας του 1990

Κατόπιν, αγωνίστηκε για τρεις συνεχόμενες περιόδου στην Β Εθνική κατηγορία και με καπετάνιο τον Βασίλη Τριανταφυλλίδη(Χάρρυ Κλυνν) κατακτά το πρωτάθλημα τη χρονιά 1982-83 και να επανέλθει στην Α Εθνική, όπου με την εξαίρεση της χρονιάς 1973-74 είχε να αγωνιστεί από το 1965! Τώρα πια, η Α εθνική (από το 1979) είχε γίνει επαγγελματικό πρωτάθλημα και ο σύλλογος του Απόλλωνα Καλαμαριάς γίνεται πια Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρία (ΠΑΕ).

Αγωνίστηκε για επτά συνεχόμενες περιόδους στην Α εθνική Κατηγορία πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις και με τα αντίστοιχα καλά αποτελέσματα. Η καλύτερη θέση που έλαβε αυτά τα χρόνια ήταν η ένατη (9η) τη χρονιά 1985-86 όπου μάλιστα ξεπέρασε τον δέκατο ΠΑΟΚ που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Ελλάδος την προηγούμενη χρονιά.

Την περίοδο 1989-90 υποβιβάστηκε στην Β εθνική κατηγορία όπου αγωνίστηκε για δυο χρονιές. Το πρωτάθλημα που κατέκτησε το 1992 την ανέβασε και πάλι στην Α εθνική όπου όμως άντεξε μόνο δύο χρόνια. Ο υποβιβασμός της χρονιάς 1993-94, παρόλο που η ομάδα διέθετε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, έδωσε το καίριο πλήγμα στα οικονομικά της ομάδας που βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Το σήμερα και το μέλλον!

Φέτος, την περίοδο 2001/02, είναι η όγδοη (8η) συνεχόμενη χρονιά στη Β Εθνική. Και αυτό είναι ένα από τα ρεκόρ, καθώς είναι η μόνη ομάδα που παρέμεινε στην κατηγορία πάνω από τέσσερα χρόνια. Οι υπόλοιπες ομάδες είτε δεν αντέχουν την κρίση και πέφτουν χαμηλότερα (Λάρισα, Δόξα Δράμας, Πιερικός, Εθνικός, Νάουσα, Βέροια, Καβάλα, Τρίκαλα και πολλές άλλες), είτε παροδικά επανέρχονται στην Α εθνική. Αυτό δείχνει και τις αντοχές της ομάδας που πέρασε πολλές φορές από το χείλος του γκρεμού, αλλά πάντα σωζόταν. Οι οικονομικές κρίσεις μάστιζαν η μία την άλλη, μα οι ποδοσφαιριστές πολλές φορές απλήρωτοι έκαναν το καθήκον τους και ήταν μόνον οι ατυχίες που εμπόδισαν τη γρήγορη επιστροφή.

Την φετινή περίοδο όμως, υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Αγγελόπουλου στα διοικητικά, ενός ανθρώπου που νοικοκύρεψε την ομάδα θέλοντας να την κάνει πρότυπο, ο Απόλλων Καλαμαριάς στοχεύει σε ένα ακόμη πρωτάθλημα Β Εθνική, ώστε να τον επαναφέρει εκεί που του αρμόζει, εκεί που αξίζει και εκεί που ανήκει από την πρώτη χρονιά της Α εθνικής κατηγορίας το 1959. Τα σχέδια της διοίκησης και τα όνειρά των Απολλωνιστών όμως, δεν περιορίζονται καθόλου από το παρελθόν.

Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία του Απόλλωνα, είναι ότι ο πόνος της ψυχής των Ποντίων προσφύγων της Καλαμαριάς, και το αίμα της καρδιάς των φτωχών αυτών ανθρώπων που ζούσαν στα γκέτο λίγες δεκαετίες πιο πίσω, ήταν αυτά που κράτησαν τον Απόλλωνα στις δύσκολες στιγμές. Οι ελπίδες που έχουμε εναποθέσει όλοι μας στο μέλλον αυτού του συλλόγου που αγαπάμε είναι μεγάλες. Με τη βοήθεια λοιπόν της νέας διοίκησης του Δ. Αγγελόπουλου, με τη βοήθεια, κυρίως, του καθενός μας, ο Απόλλωνας, ήρθε η ώρα να υλοποιήσει τα πιο κρυφά όνειρά μας.

Δε θα σταματήσουμε λοιπόν στο πρωτάθλημα και στην επάνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Θα φροντίσουμε να κάνουμε τον Απόλλωνα δυνατό όσο ποτέ, ώστε να τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που τον έφτιαξαν με τον ιδρώτα τους, των ανθρώπων που τον στήριξαν με νύχια και με δόντια σε όλη του την πορεία και των ανθρώπων που πιστεύουν και τον αγαπούν σήμερα. Θέλουμε να φτιάξουμε τον Απόλλωνα που θα δοξάσει την πατρίδα μας ολόκληρη.

Αλλά, φτάνει μέχρις εδώ. Ήδη είπαμε και γράψαμε πολλά. Τα υπόλοιπα, θα τα πούμε στα γήπεδα, της Ελλάδας και της Ευρώπης!

[Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν την περίοδο 2001/02 και την επιμέλεια είχε ο Ανδρέας Σταλίδης]

 

 

 

Ανδρέας Σταλίδης.

Copyright © by Apollon Kalamarias All Right Reserved.

Το ίδιο κείμενο στην παλιά μορφή της σελίδας