Η Καλαμαριά το 1926

Η Καλαμαριά το 1926
Το γκέττο που περιμάζεψε τους Πόντιους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής…

Η Καλαμαριά βρίσκεται στο νοτιανατολικό άκρο της Θεσσαλονίκης και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την Ανταλλαγή Πληθυσμών που ακολούθησε, δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες Πόντιους πρόσφυγες. Εκείνη την εποχή, η Καλαμαριά ήταν απομακρυσμένη από τη Θεσσαλονίκη, ήτανε μία άδεια ξερή περιοχή που γρήγορα μετατράπηκε σε γκέττο για τους νέους της κατοίκους. Τη φτώχεια και τη μιζέρια, την πάλεψαν οι Πόντιοι με το πείσμα και την επιμονή τους. Σήμερα η Καλαμαριά είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Βόρειας Ελλάδας, ο ένατος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας και ένας από τους πλουσιότερους. Οι κάτοικοί της ευημερούν, δυστυχώς όμως, δε δείχνουν να συμπαραστέκονται στο παιδί τους, στον Απόλλωνα που τους έχει τόσο ανάγκη.

To Μάρτιο του 1926 οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες που έφτασαν να εγκατασταθούν στην Καλαμαριά ίδρυσαν ένα μουσικογυμναστικό σύλλογο και του έδωσαν το όνομα “ΑΠΟΛΛΩΝ”, που ήταν ο θεός του φωτός και της μουσικής στην αρχαιότητα. Ο σύλλογος αυτός σκοπό είχε να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει τη φτώχεια, τη δυστυχία και τον πόνο της προσφυγιάς. Η καθημερινότητα στο γκέττο της Καλαμαριάς ήταν δύσκολη και ο “Απόλλωνας” ήτανε που ανέστηνε τις ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Τα χρόνια περνούσαν και ο Απόλλωνας ταυτίστηκε σύντομα με τους Πόντιους, έγινε το σύμβολό τους, έγινε αυτό που τους έκανε να νιώθουν περήφανοι τα δύσκολα χρόνια.

Η Καλαμαριά ευδοκιμεί σήμερα και έλκει τους πλουσιότερους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, ο προσφυγικός χαρακτήρας της περιοχής παραμένει ζωντανός και ο “Απόλλωνας” θα το θυμίζει για πάντα. Η ανάπτυξη της Καλαμαριάς όμως, πρέπει να οδηγήσει και τον Απόλλωνα σε παρόμοια πορεία. Τα όνειρα όλων μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν οι Καλαμαριώτες, οι παλιοί και οι καινούριοι, οι Πόντιοι πρόσφυγες μαζί με τους νέους κατοίκους, όταν όλοι λοιπόν αποφασίσουν να στηρίξουν το παιδί τους, τον Απόλλωνα.

H Καλαμαριά όπως ήτανε το 1920, πριν την εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων.

H Καλαμαριά όπως έγινε το 1990

Οι Πόντιοι πρόσφυγες στα γκέτο της Καλαμαριάς (1922)…

Η Καλαμαριά το 1922

Καλύβες που ζούσαν οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες

Ανδρέας Σταλίδης.

Copyright © by Apollon Kalamarias All Right Reserved.

Published on: 2004-06-29 (2046 το έχουν διαβάσει

Το κείμενο αυτό είχε πρωτοδημοσιευθεί στην σελίδα αυτή

https://web.archive.org/web/20060422023020/http://www.apollonkalamarias.com:80/nuke/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=2